Nadziewana cukina




Cześć!
Wiem, że przepisów jest tutaj mało ale ten blog nie jest stworzony tylko dla nich. 
Aby móc się rozwijać i pisać dla Was posty staram się by były one inne,
 orginalne właśnie takie jak ten. 
Jeszcze nigdzie wśród blogujących nie widziałam takiego przepisu.
A jest on łatwy do zrobienia więc postanowiłam się z Wami tym przepisem podzielić.

Zapraszam do dalszej części posta.







Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- ser żółty
- pomidory w puszcze 
- przyprawa kebab-gyros
- olej 
- papier do pieczenia (gdy pieczemy na blasze)
- sól do smaku 




Przejdźmy teraz do wykonania, które jest banalnie proste.



Tutaj postaram się Wam w czytelny sposób krok po kroku pokazać wykonanie tego dania.
Zaznaczę tylko, że danie pasuje jako przystawka, na różne imprezy czy też lekką kolację we dwoje.


WYKONANIE:

Cukinię umyć, obrać i pokroić wzdłuż (na pół) 
Następnie wyjąć gniazda nasienne.


*
*
*
Następnie zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach.


*
*
*
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i usmażyć na oleju.





*
*
*
Cukinię wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
(ja użyłam naczynia żaroodpornego więc ominęłam punkt z papierem)
Następnie wkładamy do środka cukinii usmażonego kurczaka.


*
*
*
Następną czynnością jaką wykonamy to polanie całości pomidorami z puszki oraz przykrycie całej tej warstwy dużą ilością startego żółtego sera.


*
*
*
Całość pieczemy w piekarniku (ja użyłam termoobiegu) w temperaturze 200C przez 20minut.


*
*
*
Całość po otworzeniu piekarnika prezentuje się następująco:


*
*
*
Tuż przed podaniem należy posolić potrawę a dla lepszego efektu polecam posypać ją koperkiem.

Tutaj potrawa nałożona na talerz. Wiem, może nie wygląda estetycznie ale smakuje wyśmienicie.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

Komentarze

  1. kurczakiem jeszcze cukinii nie faszerowałam, zawsze mięskiem mielonym i sosem bolońskim. ;) ale ta kombinacja też zapowiada się niezwykle smakowicie, szczególnie ta przyprawa gyros, którą osobiście baaardzo lubię. ;)
    pozdrawiam serdecznie.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty