poniedziałek, 7 listopada 2016

Nadziewana cukina




Cześć!
Wiem, że przepisów jest tutaj mało ale ten blog nie jest stworzony tylko dla nich. 
Aby móc się rozwijać i pisać dla Was posty staram się by były one inne,
 orginalne właśnie takie jak ten. 
Jeszcze nigdzie wśród blogujących nie widziałam takiego przepisu.
A jest on łatwy do zrobienia więc postanowiłam się z Wami tym przepisem podzielić.

Zapraszam do dalszej części posta.







Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- ser żółty
- pomidory w puszcze 
- przyprawa kebab-gyros
- olej 
- papier do pieczenia (gdy pieczemy na blasze)
- sól do smaku 




Przejdźmy teraz do wykonania, które jest banalnie proste.



Tutaj postaram się Wam w czytelny sposób krok po kroku pokazać wykonanie tego dania.
Zaznaczę tylko, że danie pasuje jako przystawka, na różne imprezy czy też lekką kolację we dwoje.


WYKONANIE:

Cukinię umyć, obrać i pokroić wzdłuż (na pół) 
Następnie wyjąć gniazda nasienne.


*
*
*
Następnie zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach.


*
*
*
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i usmażyć na oleju.





*
*
*
Cukinię wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
(ja użyłam naczynia żaroodpornego więc ominęłam punkt z papierem)
Następnie wkładamy do środka cukinii usmażonego kurczaka.


*
*
*
Następną czynnością jaką wykonamy to polanie całości pomidorami z puszki oraz przykrycie całej tej warstwy dużą ilością startego żółtego sera.


*
*
*
Całość pieczemy w piekarniku (ja użyłam termoobiegu) w temperaturze 200C przez 20minut.


*
*
*
Całość po otworzeniu piekarnika prezentuje się następująco:


*
*
*
Tuż przed podaniem należy posolić potrawę a dla lepszego efektu polecam posypać ją koperkiem.

Tutaj potrawa nałożona na talerz. Wiem, może nie wygląda estetycznie ale smakuje wyśmienicie.

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego!

2 komentarze:

  1. kurczakiem jeszcze cukinii nie faszerowałam, zawsze mięskiem mielonym i sosem bolońskim. ;) ale ta kombinacja też zapowiada się niezwykle smakowicie, szczególnie ta przyprawa gyros, którą osobiście baaardzo lubię. ;)
    pozdrawiam serdecznie.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Invincible