wtorek, 28 października 2014

Pieczeń do chleba z przepisu Ewy Wachowicz

Pieczeń do chleba

Składniki:
- 1 kg łopatki bez kości
- 2 marchewki 
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku 
- przyprawy (gałka muszkatołowa,bazylia,oregano,zioła prowansalskie,sól,pieprz)

Wykonanie:
-Łopatkę zmielić w maszynce o grubych oczkach
-Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na oleju
-Marchew obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli i to wszystko przyprawić oraz wymieszać
-Mięso przyprawić
-Dodać do mięsa czosnek przeciśnięty przez praskę
-Oraz dodać do mięsa cebulę z marchewką
 -Całość dokładnie wymieszać
-Mięso włożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać po wierzchu.
-Tak uformowane mięso polać po wierzchu oliwą (ok 1,5 łyżeczki) i posypać ziołami prowansalskimi. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
Gdy skórka będzie się przypiekać to przykrywamy mięso folią aluminiową


Gotowa pieczeń na kanapkach :)
Smacznego !

1 komentarz:

  1. No no wygląda apetycznie ;) będę musiała spróbować jak będę miała czas ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Invincible